Досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26 май т.г. Това обявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след като по-рано днес целият Управителен съвет на АПИ, назначен по времето на ГЕРБ, беше уволнен.

По време на 45-тото Народно събрание в комисията по ревизия бяха разисквани подобни практики, свързани с държавното предприятие „Автомагистрали“. Директорът на дружеството Стоян Беличев обясни практиката с това, че авансирането е обезпечило капариране на материали и машиносмени на цени, по-добри от тези в момента.

Вече бившият член на АПИ Иван Досев посочи, че всички авансови плащания са по условията на договорите между АПИ и фирмите. „Необходимо условие е наличието на договор и клауза за авансово плащане, никъде не е поставяно условие за проектна готовност“, заяви той и заяви, че и повдигането на темата в 45 НС е било спекулативно.

Бившият шеф на АПИ Георги Терзийски заяви, че е „меко казано изненадан“ от мотивите за своето освобождаване, за което научил вчера в края на работния ден. По думите му не е ясно заради плащания по кои обекти той и колегите му са отстранени от агенцията.

На мястото им идват Апостол Минчев (председател на УС), Веселин Пейков и Ивайло Денчев (членове). Минчев е бил шеф на пътното в Шумен. Денчев е ръководил структурата в Плевен, а Пейков е представен като кадър с опит в управлението на мащабни транспортни проекти, управление и проектиране на летища, проектиране и изграждане на пътни настилки.

Терзийски, Досев и третият освободен член на УС на АПИ инж. Олег Асенов днес се срещнаха с тях и с един от зам.-министрите на регионалното развитие, за да предадат започнатите задачи на новия екип. „Днес стоим цял ден в агенцията, с цел да предадем управлението на новия екип и да отговорим на всички техни въпроси, въпреки че днес формално не сме на работа. Това говори за едно – не се страхуваме нито от въпроси, нито от проверки“, заяви Георги Терзийски.