Улеснен достъп до ядрено-магнитен резонанс, гастроскопии и колоноскопии в рамките на ден без престой в болница – това предвиждат правилата за харчене на парите за здраве през 2024 г., подписани между Български лекарски съюз (БЛС), Български зъболекарски съюз (БЗС) и НЗОК.

В анексите към Националния рамков договор (НРД) е записано също така, че трябва да има повече пари за майчино и детско здравеопазване. Престоят в болница след инсулт да е 10, не а 4 дни при тежките случаи, предвижда документът.

И още – за пациентите с онкологични заболявания няма да има ограничения, както в момента. Палиативните грижи за тях стават 30 дни.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че с подписания анекс се продължава политиката за по-добро финансиране на извънболничната помощ и изрази надежда интересът към професията на общопрактикуващ лекар да продължи да се повишава.

От своя страна д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, изрази удовлетворението си от подписания анекс, който по думите му осигурява по-добри условия както за пациентите, така и за лекарите по дентална медицина.

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов пък подчерта, че и в двата анекса – на БЛС и на БЗС, има „революционни“ неща, които са в полза на здравноосигурените лица и увери, че са заложени контролни механизми, с цел по-справедливо разпределение на средствата на Здравната каса.

Вижте коментара по темата на общопрактикуващия лекар Гергана Николова: