Румен Радев е победителят на балотажа на президентските избори. За него са гласували 66,4%, сочат данните на "Алфа Рисърч" от паралелното преброяване при 100% от извадката.

Това е значително по-висок резултат спрямо първия тур. Преди седмица той получи малко над 49%.

Днес преднината му пред Анастас Герджиков е малко над 30%. Ректорът на Софийския университет беше издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ-СДС. Той събира 32,3%, според социолозите. Увеличение с около 10% спрямо миналата неделя, когато събра около 23% подкрепа.

До урните на балотажа обаче са отишли 34,1% от имащите право на глас. Дали тази регистрирана от социолозите активност се потвърждава и от окончателните данни на ЦИК - предстои да разберем.

Вотът обаче вероятно ще се окаже с най-ниска активност в историята на демократичните ни избори за държавен глава.

"Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието. За отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя", бяха първите думи на Румен Радев след победата.

Кого от двамата кандидати са подкрепили избирателите на партиите в 47-ото НС?

Мнозинството от хората зад „Продължаваме промяната“ са предпочели да гласуват за Румен Радев – 91%. 9% от тях са избрали Анастас Герджиков, сочат данните на „Алфа Рисърч“.

96% от социалистите също са избрали Румен Радев, 2% - Анастас Герджиков. 2% са избрали да не подкрепят никого.

89% от избирателите на „Има такъв народ“ са гласували за Радев на втория тур. 9% са предпочели Герджиков, а 2% не са подкрепили никого.

И гласувалите за „Демократична България“ са избрали Румен Радев – 70%. 22% са гласували за Анастас Герджиков, а 8% не са подкрепили никого.

89% от избирателите на ГЕРБ-СДС са гласували за Анастас Герджиков, 10% за Румен Радев, а 1% не са подкрепили никого.

63% от избирателите на ДПС са подкрепили Герджиков, 35% - Радев, а 2% не са подкрепили никого.

72% от избирателите на „Възраждане“ са подкрепили Радев, 21% - Герджиков, а 7% - никого.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!