Още близо 5000 заразени и пореден сигнал за лутане в здравната система. Продължават сигналите на пациенти за лутане в лабиринта на системата.

От Регионалната здравна инспекция припомниха стъпките при потвърден случай на COVID-19:

Заразеният трябва веднага да се изолира, а контактните му се поставят под 10-дневна карантина. Пациентът се свързва с личния си лекар, който предписва лечение и съдейства за хоспитализация при нужда.

Въпреки този алгоритъм  - сигналите за неясноти за пътя на пациента продължават.  Ето и разказ:

След кашлица, която не спира в продължение на 3 дни, майката на Росица Владкова търси личния си лекар и се сблъсква с първия проблем - отказ за преглед без PCR тест. Жената прави изследването за своя сметка.

Резултатът е положителен. Жената получава насоки за лечение, но следва вторият проблем: 

„Първа до втора аптека, в която се помолих, ни казаха, че го няма дори в складовете. Влязох в една трета аптека, в която поискаха рецепта. И случайно и съвсем като късмет дойде, че човекът на своя отговорност ми продаде своя антибиотик“, разказа Росица Владкова.

Въпреки терапията, кашлицата продължава. Третият проблем - възрастната жена е под карантина заради заразата, но и не може да си направи рентгенова снимка, която да установи има ли пневмония.

„Ние влизаме в омагьоания кръг на Параграф 22. Като един дяволски кръг, в който, ако трябва да спазваш правилата, (...) трябва  да си седиш вкъщи и, ако вече умираш, да повикаш линейката, тя няма да дойде. И да дойде, полза от нея няма да има, защото няма да има места в болниците“, допълни Росица Владкова.

От Българския лекарски съюз заявиха, че все още няма яснота кога направленията за PCR тестове ще са факт, както и че ще настояват да нямат лимит. А личните лекари съветват:

“При едно влошаване единственият път, който има този пациент, е чрез екип на Спешна помощ да бъде извозен от болница и там да се направи преценка на състоянието, рентгенография евентуално.  Ние обмисляме предложение да се допусне изключение при влошаване на състоянието пациентът да може да посети диагностично звено, където да му бъде направено и кръвно изследване“, обясни д-р Георги Миндов.

На този фон у нас вече са открити и първите случаи на грип, заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

„Няма причина да не е възможно човек да бъде заразен и с двата вируса. Ето в нашата лаборатория вече такъв четвърти човек открих и изолирах - с грип А и COVID-19“, съобщи проф. Радка Аргирова.

Притесненията са как ще протече зараза с COVID-19  и грип едновременно.

„Според мен ще бъде утежнена дихателната система, дихателният тракт, защото и двата вируса нападат горните и долните дихателни пътища“, обясни проф. Аргирова.

Според вирусолога случаите на COVID-19 продължават да се увеличават бързо. Прогнозата - спад най-рано след месец.

По казуса с нуждата на допълнителни изследвания на пациент с COVID-19, който е под карантина, от здравното министерство заявиха за bTV, че нуждата се преценява от личния лекар и той може да бъде извозен до болница, където тези изследвания да бъдат направени. От ведомството подчертават, че водеща е нуждата от изследване, а не положителният или отрицателният PCR тест.

През изминалото денонощие новозаразените отново са рекордно много -  4828, или над 40 на сто от направените малко над 11 хиляди и 600 PCR теста.


Добрата новина е, че имаме рекорден брой оздравели - над 1200. За съжаление обаче, броят на починалите се запазва висок - 131.

Здравната комисия в парламента прие промени в Закона за здравето, внесени от ГЕРБ, които предвижда уведомяването и поставянето под карантина или в изолация да може да става по телефона или чрез SMS.