Папа Франциск даде ново име и по-висок ранг на католическата църква по източния обред у нас. Епархията ще носи името на св. Йоан XXIII, известен като „българския папа”.

Първата неделната литургия в църквата „Успение Богородично" след промяната, която дойде от Ватикана, мина по вода.

„Признание - да, радост - да, защото ще носи името на папа Йоан XXIII, който е живял по тези земи и това ще бъде една негова следа, която ще остане”, казва отец Стефан.

Мраморна плоча в храма е увековечила от години папа Йоан XXIII, станал известен още като Анджело Ронкали - първият папски представител в началото на 20-ти век у нас. 

„Мисля, че беше очаквано. Авторитетът на цялата общност нарастна и с посещението на папата у нас”, казва Спас Сотиров.

Папа Франциск избра денят на въздигането в ранг на новата епархия да съвпада с деня, когато католическата църква чества литургичния празник на св.Йоан XXIII.

По време на молитвата „Царице Небесна" през май от  площад „Александър Невски” в София, Светият отец припомни за Анджело Ронкали и го нарече „добрият папа". Или папа Ронкали, научил се да цени традицията на Източната църква, докато е бил на мисия в София. И първият глава на Римокатолическата църква, помогнал за икуменическия диалог между Запада и Изтока в християнския свят.