Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова компетентните органи да разследват търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор.

Става дума за две отделни изказвания. По време на изслушването на Иван Гешев за главен прокурор, настоящият обвинител №1 Сотир Цацаров атакува Лозан Панов с думите: „Ще минат още два месеца, ще си изляза и аз (от съдебния съвет). Така никой няма да знае какво се е случило тук вътре и в две други сгради (при процедурата за Панов). Аз го знам, но няма да го кажа”. Вчера в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов също атакува съдия №1: „Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил (...) Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет. С излъчените от нас представители".

Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние - записите "Яневагейт", в които се споменават главният прокурор и министър-председателят: „Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят“.

Председателят на ВКС определи като "странна" идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия. Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор.

Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев отказа да коментира призива на съдия номер 1 с мотива, че "няма време да се занимава с политика".

А за идеята, обявена от премиера – независим прокурор да разследва главния, Иван Гешев каза, че няма нищо против да бъде контролиран.

„Трябва обаче ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презумира, че едва ли не главният прокурор е извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв, точно за това не се притеснявам с каквито и да е механизми за контрол.

Идеите за законови промени може да влязат в Министерски съвет до дни, обяви още вчера премиерът.