Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да управлява Съдебната палата. Висшият съдебен съвет му отне правото след два поредни пленума и шумни скандали.

Причината е заснетият в сградата клип на песен, в която се пее за легализирането на марихуаната. До отстраняването на Панов се стигна след два дълги пленума на съвета, остри спорове и проверки. 

Някои от кадровиците даже искаха да си подаде оставката като съдия №1. Одит как той е стопанисвал досега сградата не е направен и не е необходим.

Самият Панов каза за bTV, че не е подписвал договора за снимките и не е отговорен.

Видео връзки, надвиквания, иронични забележки дали всеки, който влиза в съда трябва да се проверява за наркотици -  така мина целият пленум този четвъртък.

„Пленумът на Висшия съдебен съвет прие решение, с което да отнеме управлението на съдебната палата от председателя на върховния касационен съд и да представи управлението на председателя на апелативния съд – София“, говорителят на ВСС Боян Магдалинчев.

Още миналата седмица беше поставен въпросът дали е уронен престижът на съдебната власт с разрешаването на снимки на песен за легализиране на дрогата.

„По принцип се засегна авторитета на съдебната власт с този видеоклип“, смята Магдалинчев.

Върховният касационен съд излезе със своя проверка, според която съдът не е бил уведомен добросъвестно за снимките. Лозан Панов обясни, че не е подписвал договора, а по време на заснемането бил извън страната

„Като човек, който не е подписвал договора, като човек, който сега извърши проверка на фактите и обстоятелствата, а твърдя, че това не е проверка на самия мен, тъй като не аз съм подписвал договора, във всички случаи смятам, че това е недопустимо, но като човек, който не е подписвал договор, няма как всичко това да се стовари върху мен, което се случи днес във Висшия съдебен съвет“, заяви Лозан Панов

В интернет проверката е направена с трейлъра, който всеки има възможност да го види. И трейлърът няма нищо общо, тотално контрастира с това, което е заснето“, казва съдията.

Фирмата е поискала партерния етаж и една от залите, но след това е снимала на още два етажа в палатата, каза още Панов.