Скандалът, който предизвика сниман в Съдебната палата клип на рап песен за легализиране на „билката“, отекна мощно под формата на извънредна точка в дневния ред на заседанието на Висшия съдебен съвет. Стопанисващият сградата председател на Върховния касационен съд Лозан Панов беше подложен на критики от част от кадровиците, като не липсваха и радикални предложения за отнемане на сградата и оставка на Съдия №1. Той не остана длъжен и заподозря, че цялата атака е била предварително планирана.

Инспекторатът на ВСС се е самосезирал по повод кадрите, които и bTV Новините вчера показаха. Според председателя на ИВСС Теодора Точкова е недопустимо Съдебната палата „да се използва за реклама на употребата на наркотици и използването на оръжие“ и да се превръща в „декор на пошла чалга музика и еротични танци“.

Вероника Имова отбеляза, че в клипа може би има съставомерни деяния – подбуждане към употреба на наркотици и въвличане на малолетни лица в порнографски сцени.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков коментира, че ВСС трябва да обсъди „дали Съдебната палата ще се стопанисва от ВКС по този начин“. Правосъдният министър Данаил Кирилов предложи до приключване на проверката член на ВСС да поеме контрола над Съдебната палата. Имаше и предложения председателят на градския съд Даниела Дончева да получи такива правомощия.

По думите му цената по договора за скандалния клип е 800 лв. и не е имало клаузи, които да обвързват наемателя с изисквания по отношение на съдържанието на клипа.

„Ако бях аз, бих си подал оставката при този скандал“, коментира Севдалин Мавров, който обяви още, че Лозан Панов отдавна е абдикирал от ръководните си функции, като ги е разпределил на заместниците си и на главния секретар.

Отговорът

Според председателя на ВКС Лозан Панов няма съмнение, че дебатът е режисиран и подготвен предварително.

Той поясни, че във ВКС има проверка, която все още не е приключила и не е нормално това да стане в рамките на половин ден, както се е развила в Министерството на правосъдието, което освен това е излязло с изводи, които не кореспондират с друга информация.

Атанаска Дишева от ВСС отбеляза, че сключеният договор е базиран на образеца, приет от ВСС за подобни цели преди две години. Тя попита защо в контракта не е било предвидено да се въведе изискване за преглед на съдържанието – твърдение, което мнозинството в съвета оспори.

Какво следва

Председателят на Комисията „Управление на собствеността“ във ВСС Евгени Диков отбеляза, че може да възникнат проблеми при прехвърлянето на управлението на Съдебната палата заради партиди за сметки и други разходи.

Комисията ще прави пълен преглед на договори, финанси и възможности до 30 април.

Тогава Пленумът на ВСС ще обсъди развитието на скандала с рап парчето в Храма на Темида.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

По материали от lex.bg и БНР