Пети ден Паметникът на съветската армия продължава да бъде "ябълката на раздора" между политиците.

От БСП показаха документ, според който Министерството на културата още преди два дни е разпоредило незабавно да спре демонтажът на монумента.

На този фон депутатите влязоха в остра полемика и за промените в основния закон по време на извънредното съботно заседание на ресорната парламентарна комисия.

За първи път след началото на демонтажа коментар по темата направи и кметът на София Васил Терзиев. Пред bTV той заяви, че момументът се разглобява парче по парче, както е бил сглобен и ще бъде преместен, а процедурата отговаряла на закона.

"Те казват много работи, говорят за незаконни неща. Г-жа Тодева е опитен юрист и много ме съмнява да не се е подготвила. Чухме какви ли не изказвания – талибани, неофашисти, неонацисти, разрушители на държавността – в крайна сметка има решение, то се изпълнява, паметникът няма да бъде унищожен и претопен", каза Терзиев.

Въпреки че областният управител възлага и ръководи демонтажа и реставрацията на паметника, лидерът на ГЕРБ отправи критики не към Вяра Тодева, а към Васил Терзиев. Според Бойко Борисов държавният бюджет е "заложник" на демонтажа по вина на столичния кмет.

"Сега пак се направи по най-глупавия начин, но с кмет като Терзиев, аз не очаквам нещо различно да се случи. Столичният кмет реши в дните, в които взимахме решения за бюджета, точно тогава да реже с един флекс по цял ден паметника и това възпали опозицията. Те стоят на първия ред и трябва да се биеме и да се бутаме. Глупостта не е друго заложник на бюджета", каза Борисов.

Той заяви, че подкрепя преместването на паметника в Музея за социалистическо изкуство. А Асен Василев разграничи руското от съветското изкуство.

"Руските паметници както виждате никой не е тръгнал да ги маха, но съветските паметници са едни натрапени паметници от една окупаторска армия", каза Василев.

Демонтажът коментира и военният министър Тодор Тагарев. "Крайно време беше паметникът на Съветската армия да се изнесе. Това е тотем на превъзходство на Русия над България", смята той.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска тези, които са "варварски нарязали паметника", да носят наказателна отговорност.

"Няма необходимите документи за рязането, демонтирането или преместването на паметника. За нас това е варварски акт на убиване на българската история, на заличаване на паметта", добави Корнелия Нинова.

От "Позитано" 20 и от БСП-София днес изпратиха документ, според който още на 14-ти декември чиновник от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата е разпоредил незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия.