Пациентите заплашиха с гладни стачки по време на Европредседателството. Голяма част от терапиите, които остават извън обсега на Касата, атакуват тумори и злокачествени заболявания, прогресивни белодробни заболявания, множествена склероза.

Няма да се плащат иновативни лекарства и за ревматоиден артрит, тежка депресия и астма, Хепатит C, ослепяване поради възрастови изменения. Защо пациентите наричат това геноцид?

Животът на Аделина Банакиева поема в неочаквана посока преди 6 години. Тогава майката на 5 деца се изправя пред рака.

Безплатната терапия, която държавата осигурява, не й понася и единият й бъбрек спира. Намира подходящи медикаменти от чужбина. За тях обаче трябва да плаща.

„И ти се чувстваш освен болен и виновен, защото трябва да избираш дали този Йоан да остане без майка или да остане без къща”, разказа жената.

Семейството й плаща над 200 000 лева. От 2 година е в ремисия.

Пациентите като нея не могат да чакат. И отива пред Народното събрание, да призове депутатите да гласуват по съвест.

Протестът подкрепят граждани и лекари.

„Да знае, че има такава възможност и да не може да стигне до нея, това е може би едно от най-лошите неща, които могат да се случат в една лекарска кариера”, каза дерматологът д-р Иван Богданов.

Аргументите на депутатите Аделина чу лично в парламента.

Точно тя е жената, която квесторите извеждат от балкона на пленарната зала.

Болестта учи Аделина да не се отказва. Освен за себе си, сега се бори и за живота на болни деца, а магазинът й е превърнат в своеобразен благотворителен център. Решена е да се бори и сега.

Според справка на фармацевтичните компании българските пациенти са сред най-дълго чакащите в Европа за достъп до нови терапии по Здравна каса – средно 686 дни. За сравнение – в Швейцария пациентите чакат 76 дни, в Дания и Германия по 110.