Зрители на bTV сигнализираха за нарушения на мерките за безопасност в плевенската университетска болница  „Д-р Г. Странски”. Те алармират за недопустимо смесване на положителни и отрицателни COVID пациенти в една и съща болнична стая. 

Снимка: btvnovinite.bg

Случаят е от 10 ноември, тогава мъж е настанен в Кардиологията на Втора клинична база. „Към 17:30 ч. дойдоха и ни направиха бърз тест, на двама пациенти, които бяхме там, другият беше постъпил преди обяд. На него пробата беше положителна, моята – отрицателна“, добави пациентът. 

В стаята били общо петима пациенти. През повечето време били с маски, но комуникацията с далия положителна проба продължила повече от три часа, преди да бъде изведен.

„Дойде санитарката, напръска, направи дезинфекция, но страхът остана в нас. Този бърз тест, който го направиха, това трябваше да стане, когато ни приемаха в отделението, а не качулка след дъжд“, посочи мъжът.

Снимка: btvnovinite.bg

От болницата отказаха коментар пред камера. Твърдят, че въпреки огромната натовареност и недостиг на персонал заради много заразени колеги, са спазили алгоритъма. Смятат още, че в условия на пандемия някой търси сензации.

„Най-малкото трябваше да информират РЗИ, да кажат тоя човек има контакт със заразен и да ме карантинират“, заяви потърпевшият.

Снимка: btvnovinite.bg

Мъжът вече си е у дома, но продължава да се чувства зле. Не е тестван повторно и не знае дали не е заразен с коронавирус. А заради преживения стрес казва, че ще се замисли дали да постъпи в болница, дори да му се наложи.