От днес в София, където е най-голям броят на заразените, заработиха активно COVID-кабинети в ДКЦ-тата. В тях могат да бъдат преглеждани хората със симптоми.

Още с отварянето им обаче пред помещенията се образуваха опашки от търсещи лекарска помощ.

Вече в 9 поликлиники в столицата има COVID зони.

Диагностично-консултативните центрове имат за цел да намалят натиска върху болниците в София.

Помещенията трябва да са с отделен вход. Останалите пациенти са отделени в друга зона, така че потоците да не се смесват.

„Рентгенът, за съжаление, е само един, той се намира на втория етаж и ние сме разделили двата потока в два коридора. Пациентите от този кабинет минават по един коридор, останалите в друг“, обясни д-р Слави Славчев, директор на 8-мо ДКЦ.

В кабинета, освен преглед, се предлага бърз антигенен тест, който, ако е по настояване на пациента, се заплаща, а ако е назначен от личен лекар - е безплатен.

„Пациентите, които могат да се възползват, на първо място са изпратени от общопрактикуващите си лекари със симптоми, след това пациенти, които имат симптоми, но не са изпратени от общопрактикуващи лекари, на последно място са пациентите, които имат желание да си направят тест или снимка, като тези пациенти трябва да си заплатят“.

За лекарите са осигурени всички предпазни средства. Правителството още преди дни обеща лекарите, сестрите и лаборантите в COVID зоните да получават допълни пари за тази работа.

„Имаше желаещи, вчера минаха, пациентите бяха 36 на брой, като 8 положителни“.

Работното време за COVID кабинетите ще се определя от всяко ДКЦ. Те ще бъдат отворени само през работните дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!