Пореден сигнал за труден прием в болница. Близки на починал разказват, че няколко лечебни заведения отказват да приемат пациент с инсулт след преболедуван COVID-19.

Министерството на здравеопазването извършва проверка по случая.  

След овладяването на инсулта в болнично заведение, 60-годишният Антон Филипов е насочен към център за рехабилитация. Състоянието му обаче се влошава и мъжът е принуден с частна линейка да обиколи няколко болници.

„В болница „Токуда“ ни държаха много дълго време отпред, пред спешното, и ни обясняваха, че той е фибрилен, и има резпоредба хора с температура да не бъдът приемани никъде. Ние обяснихме, че той има отрицателен тест от вчерашния ден, че преди това има отрицателен тест от „Св. Анна“, където го обгрижваха за изходния инсулт“, заяви сестрата на пациента Зоя Матеева. 

В последствие линейката с мъжа се насочва към втора болница – „Сити Клиник“, където е приет.  

„На мен ми се обади директорът на „Токуда“ с молба за съдействие, за да решим проблема на пациента“, заяви директорът на "Аджибадем Сити Клиник" Андрей Марков.

Специалистите преценяват, че мъжът е симптоматичен за COVID- 9 и не е приет веднага. Според близките му е имало проблем с леглата в болницата.

„Сега, веднага от моя гледна точка изглежда по един начин, от гледна точка на пациента по друг. Но, тук, както знаете, почват дискусии - температура, какъв специалист ни трябва, ама в какво състояние е? О, интензивно звено - къде е интензивното звено? В кое интензивно звено ще го сложим? Къде ще се помогне на пациента, за да получи интензивни грижи“, допълни Андрей Марков.

„Защо господин министъра обявява по всички телевизии, че в страната и в София специално, че има достатъчно легла, че няма проблеми. Защо е това?“, пита се Зоя Матеева.

Часове след приемането му в болница, мъжът губи битката за живот. От министерството започнаха проверка по случая.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!