Българското вето за Скопие влезе при депутатите. Парламентът събра кворум и започна работа след два неуспешни опита вчера и в сряда.

В пленарната зала текат дебати по френското предложение за вдигане на ветото за начало на преговори за еврочленство на Северна Македония.

Снощи Европейския съвет призова политиците у нас да изпълнят европейския си дълг.

Независимо от опитите за консенсус около проекто-решението на „Демократична България“, политическите аргументи запазиха силата си.

„Не само ние от „Възраждане“, но и всеки един нормален българин няма да приеме предателство на българския национален интерес“, каза Костадин Костадинов.

„Благодарим на нашите европейски приятели, на нашето европейско семейство, че чуха нашите агрументи, не само сега, но и тогава когато настоявахме българските условия да са част от преговорната рамка“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Добро ли е т.нар. Френско предложение, добро е, добро е, това беше заявено и от външната министърка, и от президента, ако не вярвате, чуйте какво казват в Скопие, защото те казват, че за тях е неприемливо“, казва Христо Иванов от „Демократична България“.

„Още отсега искам да благодаря на всички, че стигнахме до идеята, че този въпрос трябва да се реши сега и да не се отлага“, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

БСП не е съгласна да се бърза, съобразено с края на френското председателство на ЕС, а от ИТН са убедени, че се извършва национално предателство.

„БСП не може да подкрепи предложението на ДБ, а всяко принудително навеждане не прави чест“, каза Георги Михайлов.

Темата за Северна Македония принуди всички парламентарни групи да използват цялото време за изказванията си.