Дипломатът Свилен Илиев, чийто консулски мандат в Хага беше предсрочно прекратен заради събиране на незаконни такси от граждани, е имал и предишни провинения. Това каза на брифинг външният министър Екатерина Захариева.

Тя посочи, че за т.нар такса „Коронавирус“ от 5 евро за българи и 10 евро – за чужденци във Външно разбрали на 6 април. „Веднага, в момента, в който е разбрал посланикът и дирекция „Консулски отношения“ в София, със становище на Правна дирекция му е обяснено, че това е грубо нарушение на редица закони“, обясни Захариева.

Тя била уведомена с доклад от постоянния секретар на следващия ден. „Това не е първото провинение на въпросния консул, но за първи път си позволява да събира такива такси“, допълни външният министър.

Илиев е отзован и срещу него започва дисциплинарно производство.

Обяснението на дипломата било, че искал да събере пари за заграждения около консулската служба. Захариева обаче обясни, че посланикът вече е започнал процедура за използване на такива съоръжения под наем.

„Много се надявам, че това няма да доведе до уронване на престижа на консулските служите , те са също на първа линия“, заяви Захариева. Тя посочи, че колегите ѝ работят ежечасно, за да облекчат прибирането на българските граждани.

По думите ѝ консулските служби в момента работят само за спешни случаи. Именно такива са били тези на българин и на чужденец, за които е доказано, че са били карани да плащат незаконната такса.

Прибирането на българите

Призоваваме да не се пътува, но съдействаме за прибирането на нашите сънародници в родината, подчерта външният ни министър.

Екатерина Захариева посочи, че ще тръгне автобус, който да прибере от Италия група, блокирана в Италия на два круизни кораба. Подготвят се и полети до ОАЕ, Индия и Кипър.

До момента Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция са декларирали, че ще допускат прибирането към България с изтекли документи, но Захариева предупреди, че в САЩ служител на летището ще решава дали да пусне дадения пътник и това прави отпътуване с изтекли документи рисково.