Скандал във Външно министерство – консулът ни в Хага беше отзован заради такса „корнавирус“! Свилен Иванов се връща в България, защото събирал по 5 евро от българските посетители и по 10 – от чужденците.

В официално съобщение от Министерството на вътрешните работи подчертаха, че тарифите за консулски и административни услуги са разписани в наредба и никой дипломатически служител няма право да иска друг тип такси.

Спрямо консул Иванов ще започне дисциплинарка, обяснения ще дава и посланикът ни в Нидерландия Румен Александров. „Това поведение е напълно несъвместимо с българската дипломатическа служба и не може да бъде толерирано по никакъв начин. Благодаря на всички служители на МВнР, които денонощно са на разположение на българските граждани във всички точки на света“, коментира външният министър Екатерина Захариева, цитирана от своя пресцентър.

Недължимо платени такси се връщат по искане на заинтересованата страна, поясниха от Външно.

Свилен Иванов е дипломат от кариерата, работил е в дирекция "Сътрудничество и развитие и ООН" в министерството. bTV го търси за коментар по случая.