От полунощ товарни автомобили могат да преминават през граничен пункт "Илинден" - "Ексохи", съобщава Министерството на вътрешните работи в сайта си.

"Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки, като в превозното средство трябва да има само един водач", пише в съобщение на МВнР.

"Без никакви проблеми и от наша, и от гръцка страна. Провери ми личната карта и няма проблеми. За коли, които правят превози няма QR код, ако имам работник - той трябва да има, но за шофьора - не", споделя превозвачът Иван Григоров.

Водачите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19. 

"Облекчени сме. За мене лично това е една малка победа за бизнеса и една голяма крачка в Европа. Колективен иск коментираме между нас колегите и евентуално можем да предявим претенция за обезщетение за щетите, който ни бяха нанесени", каза Кръстьо Веселинков, превозвач. 

По въпроса за отварянето на ГКПП "Илинден" – "Ексохи" в МВнР бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас, а от мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции, пишат от външно министерство.