Заради залповото замърсяване и екокататсрофата в река Марица прокуратурата в Пазарджик повдигна обвинение на управителя на фирма "Екоинвест". Няма изтичане на замърсители в момента. 

Обвинението предполага, че замърсяването е станало в петък през нощта. Предприятието работи на непрекъснат режим, на три смени. Инспекторите са хванали края на замърсяването, така наречената опашка. Предполагат, че в началото е било с още по-големи размери.

Снимка: bTV

Полицията и прокуратурата са проверили 11 предприятия в Пазарджик, разпитани са над 25 души.

Резултатът - за виновник сочат "Екоинвест", откъдето са установили изтичане в голямо количество на вредни частици в реката. Управителят Орлин Тасев е с обвинение.

Снимка: bTV

За това, че е допуснал замърсяване на водните течения на река Пишманка в района при вливането в река Марица и с това ги е направило опасни за живота и растенията и затова, че управлява опасни отпадъци - не по установения от закона ред“, каза Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик.

Снимка: bTV

От екоинспекцията в Пазарджик готвят санкция от 100 000 лева на фирмата, която замърси реката с вредни частици 16 пъти над нормата. От „Екоинвест“ заявиха, че се съмняват в първите резултати и очакват да пробите от отровената риба.

Питейната вода на Пловдив е в норма, изследват от ВиК.

„В резултатите не можем да намерим никакво друго съдържание освен  нормалните за качеството на питейната вода, така че продължаваме с взимането на проби“, заяви инженер Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК-Пловдив.

Сондажите от двата кладенеца ще бъдат възстановени, след като излязат пробите на здравната инспекция в Пловдив.

Служители от общинска охрана от община Стамболийски предупреждават всеки човек в близост до реката да не събира от отровната риба.

Община Стамболийски призова хората да не консумират риба от съмнително място, а Агенцията по храните започна проверка по пазарите.