Парламентът реши забраната за внос на зърно от Украйна да отпадне след няколко часа спорове.

На фона на подкрепа от правителството и недоволство от бранша депутатите се съгласиха санкцията да не продължи след 15-ти септември.

Няма нищо притеснително, ако отпадне забраната за внос на украинско зърно, обяви пред депутатите земеделският министър Кирил Вътев. Той ги призова да подкрепят идеята.

"Никой не е по-голям от хляба, нека да не превръщаме темата за хляба в популизъм и тенденциозни политически изказвания", каза той.

Опозицията обаче съзря предателство на националните ни интереси. 

"Това, че едно правителство се опитва да се скрие зад Народното събрание, означава само, че е некадърно и не му стиска. Това няма да ги спаси от отговорността да се изправят срещу хората, които ще излязат с тракторите по улиците", каза Тошко Йорданов от ИТН.

"Ако днес вземете решение за вдигане на забраната, а Европа я продължи – ще си отмените ли решението, ще наложите ли национална забрана. Хайде да ви видя, като сте такива големи мъже", добави Корнелия Нинова от БСП.

"Ако някой трябва да пишем учебници и трябва да запишем какво е определението за национално предателство – това, което сте на път да извършите можем да го запишем вътре като пример. Тотално отказване от българските национални интереси", каза Деян Николов от "Възраждане".

В защита управляващите заявиха, че браншът няма да пострада, а за потребителите дори ще има ползи.

"Този проект на решение на практика няма да има абсолютно никакви последици за това какво ще стане от утре, просто забраната така или иначе пада, но ще има други политически щети", смята Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

"Аз предпочитам цената на месото да е малко по-евтина, олиото да е с малко по-ниска цена, аз предпочитам хлябът да е с по-ниска цена и аз съм сигурен, че този министър ще защити интересите на земеделските производители", заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

След два часа "престрелки" от парламентарната трибуна мнозинството се съгласи – забраната за внос на зърно от Украйна да остане в историята.

Решението на депутатите да се разреши вноса на зърно от Украйна ще изкара зърнопроизводителите на улицата.

От понеделник те пристъпват към ефективни протестни  действия, решиха на среща представители на различни организации.

Недоволство ще има в цялата страна в понеделник - земеделците казват че ще блокират възлови точки.

Във вторник протестът ще се концентрира в столицата.

Основното искане на бранша - удължаване на срока за забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио.