От полунощ отпадна органичението върху извършването на ембриотрансфери. Досега те се правеха само по изключение, съгласно изискване в заповед на здравния министър.

Ембриотансферите са последният етап от лечението на двойки, които провеждат инвитро процедури - развитият ембрион се връща в майчината утроба. Без ембриотрансфер не може да настъпи бременност при семейства, които се подлагат на инвитро.

След сигнал от bTV Министерството на здравеопазването призна, че е допусната грешка в заповедта и ще я коригират. След влизането в сила на извънредната епидемична обстановка изискването отпада, тъй като не е посочено в новите заповеди, съдържащи противоепидемични мерки.

Скандалът с инвитро процедурите избухна в края на април, когато здравният министър наложи изрична забрана върху провеждането им, с някои изключения.

Едновременно с това обаче разреши женските и детските консултации, имунизациите, плановите операции и плановия прием в лечебните заведения. След бурни обществени реакции премиерът обяви, че отменят забраната веднага. Но дни по-късно стана ясно, че заради грешка има ново ограничение – този път върху ембриотрансферите.

Сега всички ограничения са отменени и лечението на двойки с репродуктивни проблеми се провежда както лечението на всички останали категории пациенти.