Отново проблем с инвитро процедурите. Две седмици след като те уж бяха отблокирани - хиляди семейства отново не могат да продължат с опитите да имат бебе.

Такъв е случаят със семейство Барови, които се събират преди три години. Когато решават да създадат живот, обаче бебето не идва. Разбират, че са една от 200 хиляди двойки с репродуктивни проблеми у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мечтата да имаме дете е по-силна от всичко и това определя и борбата ни нещата да се случат. В момента искрено се надявам това, което сме го направили, да не отиде на вятър“, разказва Рени Барова. 

Преди две седмици семейството си отдъхва, гледайки премиера по телевизията.

Снимка: btvnovinite.bg

„И с Мутафчийски се съгласихме, че колкото и да са рисковете, другите рискове са повече и затова подновяваме инвитрото“, заяви тогава премиерът Бойко Борисов.

Радостта за Рени е краткотрайна. Разбира, че не може да завърши последния етап от лечението, благодарение на който може да забременее - връщане развития ембрион в майчината утроба.

Така наречените ембриотрансфери обаче са забранени и в новата заповед на министъра. Там се споменава само за ембриотрансфери, когато се налага, без да се уточнява кога. Затова лекари масово отказват да ги правят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Какво се случи в Европа?! Европейската асоциация по европйеска репродукция, където България е член. 23 април издаде правилник как да рестртираме отново процедурите. Там са разиграни много точно сценарии, при кои пациенти така наречние триаж - сортиране на пациентите“, казва проф. Таня Тимева, специалист по репродуктивна медицина . 

След сигнал от bTV здравното министерство призна, че всъщност е допуснало грешка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заповедта на министъра на здравеопазването относно дейностите по асистирана репродукция ще бъде коригирана в кратки срокове, за да няма ограничения на ембриотрансферите.“

Снимка: btvnovinite.bg

„Лошото на техническите грешки е, че те променят човешки съдби“, казва адвокатът по медицински право Мария Шаркова.

Сега семейство Барови са на прага на един от най-вълнуващите моменти в живота си – който може да доведе до дълго чаканото бебе.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тука не става въпрос за нещо, което може ей така да се реши и да се спре и след няколко дни да почваме пак“, казва Рени Барова.

Семейството се надява, че заповедта ще бъде поправена веднага, за да не пропуснат ембриотрансфера си след няколко дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!