Отново проблем с инвитро процедурите. Две седмици след като те уж бяха отблокирани - хиляди семейства отново не могат да продължат с опитите да имат бебе.

Такъв е случаят със семейство Барови, които се събират преди три години. Когато решават да създадат живот, обаче бебето не идва. Разбират, че са една от 200 хиляди двойки с репродуктивни проблеми у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мечтата да имаме дете е по-силна от всичко и това определя и борбата ни нещата да се случат. В момента искрено се надявам това, което сме го направили, да не отиде на вятър“, разказва Рени Барова. 

Преди две седмици семейството си отдъхва, гледайки премиера по телевизията.

Снимка: btvnovinite.bg

„И с Мутафчийски се съгласихме, че колкото и да са рисковете, другите рискове са повече и затова подновяваме инвитрото“, заяви тогава премиерът Бойко Борисов.

Радостта за Рени е краткотрайна. Разбира, че не може да завърши последния етап от лечението, благодарение на който може да забременее - връщане развития ембрион в майчината утроба.

Така наречените ембриотрансфери обаче са забранени и в новата заповед на министъра. Там се споменава само за ембриотрансфери, когато се налага, без да се уточнява кога. Затова лекари масово отказват да ги правят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Какво се случи в Европа?! Европейската асоциация по европйеска репродукция, където България е член. 23 април издаде правилник как да рестртираме отново процедурите. Там са разиграни много точно сценарии, при кои пациенти така наречние триаж - сортиране на пациентите“, казва проф. Таня Тимева, специалист по репродуктивна медицина . 

След сигнал от bTV здравното министерство призна, че всъщност е допуснало грешка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Заповедта на министъра на здравеопазването относно дейностите по асистирана репродукция ще бъде коригирана в кратки срокове, за да няма ограничения на ембриотрансферите.“

Снимка: btvnovinite.bg

„Лошото на техническите грешки е, че те променят човешки съдби“, казва адвокатът по медицински право Мария Шаркова.

Сега семейство Барови са на прага на един от най-вълнуващите моменти в живота си – който може да доведе до дълго чаканото бебе.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тука не става въпрос за нещо, което може ей така да се реши и да се спре и след няколко дни да почваме пак“, казва Рени Барова.

Семейството се надява, че заповедта ще бъде поправена веднага, за да не пропуснат ембриотрансфера си след няколко дни.