Днес част от учениците с индивидуални практически занимания се върнаха в Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Така се оказва, че съставите на хора и оркестъра все още продължава с онлайн обучението.

Здравните власти разрешиха за децата от 5. до 12. клас да има присъствено провеждане на някои изпити, индивидуални практически часове и областни и общински кръгове на олимпиади, които не могат да се организират онлайн. 

Снимка: btvnovinite.bg

При студентите, присъствено ще се провеждат: практически обучения и изпити по практика, семестриални изпити, които включват практическа част, държавни изпити и защити на дипломни работи.

Всички изброени дейности са разрешени при спазване на познатите противоепидемични мерки.

В 8 ч. сутринта практическият урок в столичната ПГТЕ „Хенри Форд“ започна, но не през устройство, а на живо. Часовете по практика през последните седмица представлявали демонстрационни видеоклипове, които преподавателят изпраща на учениците си.

Снимка: btvnovinite.bg

До края на първия срок остават две седмици, а това означава – по-малко приказки и повече работа. „Практиката е критерий на истината, ако ти не го докажеш на практика, ти не си го научил. Може да знам много неща, но трябва да ги докажа“, коментира преподавателят Милко Миленков.

Снимка: btvnovinite.bg

Уроците трябва да се провеждат при възможност индивидуално. Задължително е носенето на маска за лице, спазването на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. Преди да започнат работа по двигателите, учениците трябва да се дезинфекцират, мери им се температурата, часовете започват по различно време.

И в Националното музикално училище онлайн се изучават общообразователни предмети,  присъствено - практическите дейности. „По-лесно е да се чуваме, да се усещаме, музиката се усеща по друг начин, когато се чуваме на живо“, каза ученичката Анна Мария Ризова.

Снимка: btvnovinite.bg

В дистанционна форма на обучение остават заниманията на оркестрите и хоровите формати. Според ръководството е опасно те да се върнат в клас, защото са в по-големи групи. Връщането е поетапно, като първи в клас влизат предимно 11. и 12. клас. 

И докато някои се върнаха в клас, други остават вкъщи. От Националното училище за танцово изкуство заявиха за bTV, че заниманията там са групови и ще продължи дистанционна форма на обучение. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!