Големите ученици се връщат в клас. Част от тях още днес - тези, които имат практически занимания.

Обсъжда се обаче и сценарият за връщане на останалите от началото на февруари, но поетапно.

В 18-то училище в София в класните стаи вече се върнаха учениците до 4. клас. А след междусрочната ваканция, т.е. от 4 февруари, вероятно, ще се върнат и по-големите ученици. На този етап обаче окончателно решение няма, такова се очаква следващата седмица.

Това, което се обсъжда, е връщането на големите ученици да бъде на ротационен принцип. Първо в клас да влязат 7., 8. и 12. клас. След няколко седмици, вероятно две или три, да се върнат на онлайн обучение, а на тяхно място в класните стаи да влязат учениците от други класове. 

Окончателното решение предстои и зависи от ситуацията с разпространението на вируса у нас, подчертаха властите след среща днес. 

1/5 от педагозите са заявили желание да се ваксинират, обясниха от министерство на образованието. Но списъкът с желаещи непрекъснато се актуализира, така че този процент ще се промени. Впечатление привлече училище в ямболското село Бояджик, в което нито един учител не иска ваксина. 

След тежък COVID с усложнения учителката Златка Господинова се връща в клас. Допуска, че се е заразила на работа, в училището в село Бояджик. Въпреки това отказала ваксина, защото има опасения за безопасността й. „Няма да се ваксинирам, защото смятам, че не са проучени достатъчно, няма резултати“, казва тя. 

С резерви приемат кампанията всички 24 души, които работят в училището. Желаещи да се ваксинират на този етап няма, твърди директорката. Тя също е извън списъка. 

"Боледувах и мисля, че имам вече изградени антитела. Някои от колегите казаха, че на по-късен етап ще бъдат ваксинирани, други са изкарали вече вируса, а трети просто се чудят и прецениха да не участват“, обяснява директорката. 

Учителката Татяна Георгиева не е боледувала, но избира риска от зараза пред ваксината. „Аз съм млад човек, надявам се да изкарам болестта по-леко, ако се заразя. Неизвестните са твърде много на този етап за мен, така че ще изчакам“, обяснява учителката. 

В училището подкрепят инициативата на министерството за масово тестване на учителите.