В първия учебен ден – празненства само за най-малките. И надежда, че всички ще останат в клас възможно най- дълго. Днес първият училищен звънец удари за над 700 хил. ученици в цялата страна. В София – около 135 хил. ученици прекрачиха прага на училищата, първокласниците в столицата са около 12 хил.

Снимка: btvnovinite.bg

Тържествата за 15 септември бяха присъствени, на открито, но по различно време за отделните випуски. 

Празникът в София 

С букет в ръка и маска в раницата – близо 60 хиляди първокласници прекрачиха прага на училището. Сред тях е и Калина, която има подарък от кака си Марина - портмоне с две химикалки.

След дълга подготовка, дойде ред и на срещата в клас. Децата вече знаят – че математиката по-важна, отколкото игрите. И преподавателите, и родителите се опасяват от онлайн уроците, особено в първи клас.

Снимка: btvnovinite.bg

Преподавателите са категорични, че при първите стъпки в образователната система, първокласниците не могат да се справят онлайн. До края на май над 2000 са учениците, поискали да се обучават в електронна среда от разстояние. От тях по здравословни причини – само 695.

„Миналата година една част от молбите бяха свързани с: „'Искам да съм си вкъщи онлайн, за да не разболея баба или дядо“. Сега има други начини да се предпазят бабите и дядовците, имам предвид ваксините“, коментира Асен Александров, директор на 51 СУ „Елисавета Багряна“.

15 септември - за някои беше първи, за други последен. Знаменосецът на 51 СУ тази година е 12. клас. Руслан Каписински си пожела да е щастлив българин.

Празненствата в страната 

Бургас отчита бум на първокласници. Над 2000 ученици прекрачиха за първи път класните стаи в морския град. Три от паралелките са в училище „Петко Рачев Славейков“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Най-малките, не само тук, но във всички училища на територията на общината, ще учат с помощта на подобни подвижни огромни компютри. А за да е безопасна средата в условията на пандемия, подът е антибактериален, осветлението е лед. 

„Дават сигурност за децата да бъдат по-здрави, да се преодолеят  съвременните алергични проблеми, за зрението на децата е по-добро лед осветление“, посочи Пепа Марчева, директор на ОУ „Любен Каравелов“.

Снимка: btvnovinite.bg

Макар и зад ограждения на първия учебен ден, родителите приветстваха мерките. След две години онлайн – и третокласничката Пламена, и майка ѝ искат тя да остане в клас.  

„Тя се чувства много по-добре, когато е на училище, а не пред компютъра. Ако всички сме отговорни, най-правилният начин е това да стане в самото училище, със самите учители“, посочи майка ѝ Валентина.

На този етап в Бургаско няма данни за деца, които да са болни от COVID-19. Част от училищните дворове са приспособени за провеждане на изнесено обучение на открито. 

Снимка: btvnovinite.bg

В областта с най-много заразени – Търговище, първият учебен ден започна със засилени мерки. В едно от най-големите училища ваксинирани или преболедували са 60% от преподавателите.
Празненство имаше само за децата от първи и пети клас. Близките им обаче останаха зад оградата.

В Благоевград 104 първокласници прекрачиха прага на 8 СУ. Напрежение в първия учебен ден в Сливен. Родители бойкотираха антиковид мерките и нахлуха в двора на най-голямото училище в квартал „Надежда“, където учат 1400 деца. Четирима охранители и учителите се оказаха безсилни. Дойде полиция. 

Президентът Румен Радев откри учебната година в Основно училище  „Христо Смирненски“ в  град Пазарджик. Държавният глава изказа специални благодарности на българските учители. А В Габровското училище „Неофит Рилски“ първия звънец удари премиерът Стефан Янев.

Министърът на образованието Николай Денков поздрави всички ученици и учители в социалните мрежи. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Посрещаме новата учебна година по-опитни, подготвени и отговорни, повече знаещи и можещи. Затова и по-уверени в себе си. Вярвам, че можем да се справим заедно! Пожелавам Ви не само успешно начало, но и пълноценно присъствено обучение през цялата учебна година!“ 

МОН сигнализира за липса на преподаватели. В първия учебен ден не достигат 436 учители. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област, а с достатъчно учители са само седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.