Земеделските производители край Садово, които пострадаха за пореден път от градушката и днес на протест.

За поредна сутрин те затвориха пътя Пловдив - Хасково. Земеделците настояват да получат обезщетенията си за унищожената реколта. Много от тях не вярват, че ще им се помогне, защото още не са получили средства и за предишните поражения от градушки.

От земеделско министерство вчера заявиха, че помощи ще има, но размерът им зависи от различни фактори като това дали има застраховка.

Снимка: bTV

Земеделците трябва да подадат заявление, за бъдат обследвани площите и да се прецени на какъв процент са загубили продукцията си.

„Искаме промяна на правилата, тъй като в момента ние сме в началото на сезона и не можем да бъдем по тази наредби, които са да бъде унищожена продукцията, за да бъде призната щетата. Наравно с унищожените растения, трябва да премахнем съществуващите съоръжения, за да можем да обработим площите“, заяви земеделският производител Благой Андонов.

Васил Василев е подал заявление и днес комисия ще дойде да обследва земята му. Той заяви, че не му е ясно какви средства ще получи, ако му признаят 100% щета.

„Трети ден затваряме пътя и нито един представител на министерство, на президентство, на всякакви други държавни институции не е дошъл“, заяви той.