Съдебната реформа предизвика нов сблъсък и раздор. Поводът – вчерашният избор на Делян Пеевски за член на конституционната комисия.

„Едната група гласува на майтап, друга – отрича, че с нейните гласове беше избран. А ГЕРБ така ли си представят мнозинствата – „а ла карт“, шведска маса?“, попита Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България

Иванов припомни, че за да не се политизира темата, той лично не участва в комисията. Последва остра реакция от ДПС, които обявиха – Пеевски остава.

„Знаете ли кой е в основата на разработката - г-н Пеевски и ще бъде в тая комисия. Ще има реформа и с участието на Пеевски. Прегръдката с вас нашия електорат не я харесва, никак“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Реакциите на другите партии бяха разнопосочни.

Самият Пеевски, заради когото се нажежиха страстите в залата, обяви пред bTV, че проектът за промени на в Конституцията на ДПС е готов. Той предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две - един ВСС на съдиите и втори ВСС на прокурорите. В тях ще бъдат избирани по равен брой магистрати – по 13 членове. Членовете от квотата на парламента в двата съвета ще се избират с мнозинство от 2/3. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние скоро ще го публикуваме – ще е на български и английски“, уточни той.

Все още не ясно кой ще е председател на конституционната комисия и кога ще заработи тя.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев внесе последните материали по разследването „Барселонагейт“, заради което иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.