Спасителната акция в Пирин завърши с щастлив край. След близо 40-часовото издирване, спасителите откриха и втория възрастен турист, който се изгуби в планината заедно със свой приятел. В търсенето се включиха спасители от отрядите в Банско, Сандански, Благоевград и добре обучено куче.

Снимка: btvnovinite.bg

65-годишният мъж е открит в близост до Мозговишки чукар при Сухото езеро. Локацията му посочил неговият спътник, който бе открит от спасителите вчера. 

Въпреки че туристът е прекарал две нощи в планината, той е в добро състояние, съобщиха от ПСС. 

„Щастливи сме, че го намерихме жив”, споделиха спасителите пред камерата на bTV.

„След като има бедстващ човек в планината, съгласете се, ние не можем да стоим на едно място”, заяви Иван Драгошинов от Централен денонощен пост на ПСС.

В 22 ч. във вторник спасителите получават сигнал за бедстващи. Тръгва екип от 9 души от отряда в Сандански. 17 часа по-късно първият турист е открит. През нощта акцията по издирването е преустановена, на сутринта спасители от отрядите в Сандански, Банско, Добринище и Благоевград, както и обучено куче, тръгват отново.  В 10 ч. в четвъртък достигат до мъжа.

Снимка: Фейсбук

Двамата туристи се отделили от групата, с която тръгнали. Губят се два пъти за три дни.

„Напоследък зачестиха случаите с доста възрастни хора, което означава, че на нас веднага ни светва червената лампа. Тези хора тръгват неподготвени. Тези хора са физически неподготвени. Тръгват с водачи. Недопустимо е, когато си ръководител на група в планината, ти да оставиш хора след тебе”, разказва Драгушинов. 

Само единият от туристите е със застраховка. Така въпросът за разходите по издирването остава отворен.

В случая в Пирин трудността идва от липсата на ориентация за подаване на адекватен сигнал. Затова спасителите съветват да се ползват и специални мобилни приложения, които по-лесно ги насочват.