Планинските спасители продължават издирването на един от възрастните мъже, изгубили се в Пирин. Другият беше намерен след акция от близо 20 часа, в която участваха деветима спасители.

Били са подадени два сигнала. При първият се е обадила съпругата на единият от загубилите се и е съобщила за ситуацията, в която се намират, но е заявила, че не се нуждаят от помощ.

Вторият е подаден към 22:00 ч. и е започнала издирвателна операция от отряда на ПСС в Сандански.

„След като има бедстващ човек в планината, няма начин да стоим безучастни”, заяви Иво Драгушинов от ПСС.

Снимка: btvnovinite.bg

Планинският спасител заяви, обаче, че зачестяват случаите с възрастни хора, които не са подготвени физически и психически за преходи в планината.

Драгушинов отбеляза, че дори когато те са в организирани групи, много често водачите им се държат безотговорно и ги пускат да вървят пред тях.

Снимка: btvnovinite.bg

Изключително важно е туристите да имат планинска застраховка, която покрива разходите по издирвателни и спасителни акции в размер до 1000 лева.

„Много често, когато ни се обадят за бедстващ турист и ги попитаме за застраховка, те не отговарят. Чакат да минат два дни и подават сигнал”, разказва Даргушинов.

Спасителят препоръча на туристите да си изтеглят мобилното приложение на Планинската спасителна служба и да го ползват в случай на изгубване.

Снимка: btvnovinite.bg

То подава техните координати към службата.

В момента отрядите на спасителите вече са се отправили към местността на издирване на загубения турист. Включили са се групи от Разлог и Банско.