Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъди допустими и редовни ли са обстоятелствата в предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Заседанието продължи шест часа.

На база приетите за допустими и редовни обстоятелства от предложението, ВСС прие единодушно със 17 гласа „за“ да бъде открита процедура за установяване на основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Заседанието на ВСС, на което обстоятелствата ще бъдат обсъдени по същество, ще се състои на 12 април.

В началото на заседанието Иван Гешев заяви, че няма нищо против всички точки да се коментират, за да се види тяхната несъстоятелност. Той добави, че желае да има дебат по същество, по всички точки в предложението на министъра.

ВСС обсъди девет обстоятелства, посочени от правосъдния министър. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни.

Те могат да бъдат обжалвани, но Надежда Йорданова каза, че не е сигурна дали ще ги обжалва.

"Да, има вероятност да ги обжалваме, но нека след анализ да вземем окончателното решение за това как евентуална жалба би се отнесла спрямо настоящата процедура. В хода на заседанието се изрази виждане, че жалба не би спряла изпълнението на останалите решения, но от друга страна, с оглед на това, че част от основанията са взаимносвързани, аз и моят екип ще направим всичко възможно всички основания да бъдат гледани по същество", заяви тя след заседанието.

Йорданова допълни, че дебатът е преминал в „рамките на добрия тон“. Гешев пък изрази несъгласието си да се оттегли в 28 -странично становище до съвета.

Докато течеше обсъждането пред ВСС се проведе протест за освобождаването на Гешев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!