Огнище на болестта африканска чума по свинете е констатирано в Момчилград, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация в Кърджали.

Заразен е животновъден обект тип "лично стопанство", в което са отглеждани 10 прасета. Става дума за изгорялата преди седмица частна ферма в Момчилград.

Пет от прасетата, умъртвени при пожара, са дали положителна проба за чумата. Областната епизоотична комисия се събра на заседание, за да набележи мерки за превенция и контрол.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат Момчилград и селата Багрянка, Седлари, Соколино и Върхари, както и 10-километров периметър за наблюдение, която обхваща около 50 населени места в три общини – Кърджали, Момчилград и Джебел.

Всички домашни прасета в Момчилград са евтаназирани след установяване на огнището, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Ловните дружинки в района не са откривали мъртви прасета при отстрел, обход или заловени в капани. От областното пътно управление дезинфекцират редовно местата за отдих и кошовете за смет, както и основните пътни артерии от републиканската пътна мрежа. Екипите на Регионалната дирекция по горите претърсват горските масиви.

Епизоотичната комисия ще извърши ново преброяване на свините в личните дворове на територията на Кърджалийска област. При предишното преброяване животните са били 210. Забранява се търговията и транспортирането на домашни свине.

Службите на Българската агенция по безопасност на храните ще организират редовни клинични прегледи в личните стопанства с цел превенция на чумата по свинете.