На интересни находки се натъкнаха археолозите, които проучват трасето на обновяващия се газопровод към хранилището в Чирен. Докато строителите подменят 13 километра тръби, учените откриват данни за живота на хората отпреди две епохи.

Звукът на металотърсача обнадеждава археолозите край Враца. Обектът, който изследват, дава информация за желязната епоха и за далеч по-късния османски период.

„Колегите доста се въодушевиха, защото османската епоха в тази част на България е доста неясна и като цяло какви са били селищата,  къде са били, какво са представлявали, съвсем не е ясно на този етап и това беше една възможност да разберем“, заяви ръководителят на разкопките д-р Владимир Стойков.

Злато засега не излиза, но пък има сребърни монети и лули, пръстени, както и метални налчета за обувки. Студентът по археология Нина Стоилова пък попада на съдове отпреди Христа.

„Това ни изяснява не само историческата перспектива, а и бита на отделните хора в ежедневието им, което за мен лично представлява много голям интерес,  защото не всичко е големи събития“, добави тя.

Снимка: bTV

50 безработни помагат на археолозите.

"40 лв. на ден, ние сме с малки деца, не работиш ли, е зле“, каза една от доброволките Олга Йосифова.

Дали са попаднали на изчезнало преди три века село, за което пише известният наш историк Богдан Николов, предстои да разберем.