На над 40 хиляди лева са оценени картините на художничката Анна Йосифова, които бяха откраднати преди дни. И тримата нападатели на наследниците й вече са в ареста.

Снимка: bTV

26-те картини на художничката, обучавала дъщерите на цар Фердинанд – княгините Евдокия и Надежда, всъщност са били крадени поетапно, в продължение на месеци, от дома на наследниците.

Платната бяха открити от полицията, но след като вече били препродадени по три пъти.

Не такава обаче е съдбата на картините на Добри Добрев, понеже полицията ги издирва безуспешно вече години.

Снимка: bTV

Седмици след първата кражба част от платната стигат до реставратори и рамкьорни ателиета. Картините са изложени и видими, и така полицията стига до тях.

Снимка: bTV

„Чрез търговците и колекционерите. Един след друг, успявайки с методите на убеждението и разговорите с тях, абсолютно всички съдействаха и казаха кой от кого ги е закупил”, заяви Ангел Папалезов, “Престъпления с културно-исторически ценности”, ГДНП.

Обрачът около крадците се затяга, когато разследващите стигат до първия купувач. Той твърди, че се е заблудил – веднъж, като ги е купил и втори път, като ги е препродал.

Снимка: bTV

Според Закона за културното наследство търговците трябва да поддържат регистър на произведенията си, както и на продавачите, от които са взети. 

„За съжаление има няколко антиквариата в София. Три-четири, които имат по-ниска хигиена на търговските си отношения с лица със съмнително поведение и си позволяват да изкупуват от клошари, от роми, от наркомани”, обясни още Паплезов.

Собствениците на антиквариатите, в които са открити крадените картини, най-вероятно ще получат административна санкция. 

Снимка: bTV

Експерти по сигурност съветват наследниците на произведения на изкуството да не ги съхраняват по тавани и мазета, а в сигурно помещение в дома, както и задължително да ги заснемат и да им направят описание.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!