Районната избирателна комисия в Стара Загора отказа да регистрира кандидатската листа за народните представители на „Демократична България“ за 27 МИР, пише в свое решение комисията.

Причината – подадените документи не са подписани на ръка, а „върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване на представените книжа“.

От РИК на момента са им дали указания да представят необходимите документи, подписани собственоръчно от представляващите коалицията, както и представените разпечатани книжа (предложение и пълномощно) да бъдат изпратени на електронната поща на РИК до 17 чaса на 12 октомври, когато е крайният срок за регистрация.

 

 

„Приносителят г-н Атанас Славов беше поканен да завери представените книжа, като верни с оригиналите им, но той отказа с аргумента, че заверка според него не е необходима. В 17:36 часа и 17:38 часа на електронната поща на РИК – Стара Загора постъпиха имейли с подател Надежда Йорданова  с прикачен файлове. Видно от публичния електронен регистър на партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите за народни представители на 14 ноември на ЦИК, горепосоченият имейл не е сред официално декларираните електронни адреси за кореспонденция на Коалиция „Демократична България – Обединение“, се казва още в решението.

В 18:02 часа по време на заседание на РИК в залата е влязла другият приносител на документите на партията Магдалена Овчарова, предоставяйки на председателя на комисията флашка.

РИК-Стара Загора отказва регистрация на „Демократична България“, защото не са спазенo изискванe от Изборния кодекс - представляващите обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов да са се подписали върху документите собственоръчно.

Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.