На изборите „две в едно“ на 14 ноември ще се гласува на една машина и с една смарт карта. Това реши днес Централната избирателна комисия.

Снимка: btvnovinite.bg

Разписките ще са една или две, в зависимост от това дали избирателят е гласувал за двата вида избори, или само за единия. Всеки ще решава за кой вот иска да упражни правото си на глас. 

Снимка: btvnovinite.bg

След поставяне на картата на екрана на машината ще се визуализират три варианта.

Той ще може да обяви, че ще гласува „две в едно“, само за президент и вицепрезидент или само за народни представители. На екрана долу вдясно ще има бутон с надпис „Потвърждавам“.

Снимка: btvnovinite.bg

В по-малките населени места с до 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. Ясни са вече образците на бюлетините и за двата вида избори. В парламентарните избори ще се отчитат и преференциите. И двете бюлетини имат квадратче „не подкрепям никого“.

Политическата обстановка преди вота

Формулата за експертен и надпартиен кандидат е работещата за следващия президентски мандат, обявиха от ГЕРБ и отново атакуваха Румен Радев.

„Тримата основни претенденти следват един и същ формат – кандидат, подкрепен от инициативен комитет, подкрепен от една или повече партии. Един партиен кандидат излишно би партизирал вота. Действащият президент е опасен за демокрацията“, коментира Томислав Дончев.

От „Има такъв народ препотвърдиха подкрепата си за действащия президент. „Президентът Радев застана на страната на протеста и на хората, които излязоха на улицата“, посочи Ивайло Вълчев.

Демократична България отново повториха своите червени линии - без коалиции с ГЕРБ и ДПС. И подкрепа за Лозан Панов. „Г-н Панов дълго време беше един от малцината институционални говорители на гледните точки на демократичната общност. Беше естествено да получи подкрепата ни“, обясни Христо Иванов.

Според президента Георги Първанов (2002-2012 г.) и независимите, и партийните кандидати имат място в изборния процес: „Защото не бих казал, че е ясно кой е победителят. Може би, ще се наложи да влязат в пряк сблъсък. Надявам се той да бъде колетен, защото лошо почнаха“.

Основните партии вече са обявили своите номинации. Утре се очаква името на своя кандидат за президент да кажат и от ДПС. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!