Ремонтира се пътят за Гоце Делчев, където реката събори подпорна стена.

Властта успокои, че няма язовири, които да застрашават хората, а екоминистърът – че проблемите идват и от непочистените речни корита.

Такъв е примерът с река Златарица в село Елешница. След като нивото ѝ се понижи, се видя, че коритото ѝ е обрасло и пълно с боклуци.

Реката не е почиствана от години заради съдебни спорове.

Днес пътят за Гоце Делчев беше пуснат за леки коли и камиони. Укрепването му продължи до късно снощи. Автомобилите се спираха само за кратко, докато машините изсипваха камъни и пръст.

Под пътя се изсипа около 900 кубика скална маса. Цялостният ремонт обаче ще отнеме време.

За последствията от потопа, освен от климатичните промени, проблемите идвали и от непочистването на речните корита, твърди Емил Димитров. Той посочи, че това е задължение на кметовете.

Докато от община Банско са категорични, че редовно почистват реките, в Елешница коритото на река Златарица не е почиствано от години и е затлачено.

„Миналата година имахме проект за почистване на реката, но за съжаление, поради обжалване на процедурата, за момента изгубихме финансиране – 1 млн. и 800 хил.“, каза кметът на селото – Сашо Мицин.

В страната няма язовири, които да застрашават хората или тяхното имущество, увери депутатите вътрешният министър Христо Терзийски. Опозицията обвини управляващите, че не са си взели поуки от предишни бедствия – в Аспарухово и Мизия.

А прокуратурата сезира три министерства да извършат проверки, чрез които да се установи дали незаконен добив на инертни материали от реките е причина за разливите.