Човек на годината за 2017 г. е отец Паоло Кортези. Католическият свещеник бе отличен с голямата награда на Българския хелзински комитет (БХК) за принос към правата на човека. 

За първи път след завръщането си в България свещеникът коментира и скандала с изгоненото от Белене семейство бежанци.

Няколко месеца след скандала с настаняването на бежанци в католическата църква, отец Паоло Кортези отново служи в Белене.

„Тука е моят дом, тук се чувствам у дома и моите началници са ме върнали на същото място, за да продължавам същата работа, за тези два месеца посетих всички беленчани – всяко семейство, 1000 семейства за пасхално благословение и ще продължавам да се грижа за тях. Аз приемам тази награда с радост преди всичко, не само за мен като човек, защото аз я приемам за моята общност за всички беленчани, католици и вярващи, които преди помагаха в това милосърдно дело – приемането на бежанци и интеграцията им и в други милосърдни дела. Наградата е за тях, защото ние заедно можем да извършим хубави неща. За съжаление не можахме да извършим този жест, но дано продължаваме за други жестове, защото България да бъде все по-красиво място за всичко”, казва отец Кортези.

През март католическият свещеник приюти семейство Албахри – бежанци от Сирия, получили статут и документи за легален престой у нас. Но си навлече гнева на местни националисти и след серия протести, заплахи и дори палеж на храма, семейството напусна Белене. Малко след тях, заради заплахи за живота си и отецът си замина.

В енорията на отец Кортези избягват да коментират случая със сирийското семейство. Казват, че свещеникът е добър и весел пастор, когото искат да виждат в крайдунавското градчел. А освен службата в храма „Рождество на блажена Дева Мария” заедно с католическата общност отецът продължават и другите си дела – почитане  на паметта на мъчениците от Белене и намиране на работа за беработните младежи.

Вижте цялото интервю с отец Кортези във видеото: 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!