Днес все по-често се задават въпроси защо, въпреки заделянето на повече средства в различни сектори, България продължава не просто да е на последно място в ЕС по стандарт и качество на живот, но и да се отдалечава от другите източноевропейски страни.

Защо колабират цели системи се борим за вода и за въздух? Защо живеем от криза в криза и бедността и неравенствата се задълбочават. Допуснахме през тази година проблемите да се задълбочат и в момента консумираме видимите резултати. Това заяви по време на годишния си отчет президентът Румен Радев.

„Аз ще имам по-високо доверие в българското правителство, ако водещата цел на неговата дейност не е доизбутване на мандата, а благосъстоянието на българските граждани, ако има много по-отговорно отношение към изборния процес, ако не планира изкуствен излишък чрез нереализиране на държавни инвестиции, който харчи непрозрачно, ако има желание и капацитет за реформи, ако инвестира в човешки капитал“, обясни държавният глава.

Той подчерта, че приоритетите му ще бъдат в сферата на укрепването на правовата държава и върховенството на закона. Сред мерките са „възстановяване на доверието в изборния процес чрез 100% машинно гласуване“, ограничаване на купени и контролиран вот; конституционни промени за структурата на съдебната система; подобряване на баланса между институциите; по-прозрачно управление и повече права на гражданите.

„Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в активен орган с активни механизми и инструменти за откриване на несъотствествия между доходи и разходи“, подчерта Радев.

Той настоява за хармонично развитие на отбраната, пълноценна реализация на проектите за модернизация – но с индустриално сътрудничество и трансфер на технологии.

Във външнополитически план Радев ще работи за гарантиране на националната сигурност и независимост чрез дипломации, привличане на чуждестранни инвестиции и промотиране на българския бизнес. В отговор на въпрос за отношенията с Русия той подчерта, че те имат две линии – дипломатическа и икономическа, като не бива едната да пречи на другата. Президентът припомни, че е провел разговор с руския си колега Владимир Путин в Санкт Петербург, като в рамките на дискусията го е убедил в нуждата от предоговарянето на цените на природния газ.

По думите му, обаче, правителството не е продължило тези му усилия и продължаваме да плащаме скъпо: „Не е срамно българското правителство да настоява за по-ниски цени на газовите доставки“.

Държавният глава обяви, че ще свика КСНС по стратегическото направление за знанията и уменията на младите хора у нас. Темите ще са образование, детско здравеопазване и подпомагане на младите работещи и образовани семейства. „Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите (…) Приетите от правителството мерки са в правилна посока, но са недостатъчни като обхват, иновативност и финансиране. Нуждаем се от прелом“, категоричен беше Румен Радев.

В отчета си вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че работата с българските диаспори в чужбина не трябва да се ограничава с издаването на паспорти, а има конкретни предизвикателства като опитите за потискане на правата на сънародниците ни в Албания, Украйна, Молдова и т.н. По линия на помилванията Йотова посочи, че все по-често в затвора влизат и хора с образование, които не са от маргинализирани групи и трябва да има последваща грижа за тези, които се борят със зависимости или психични заболявания – за да не се оказват след това отново зад решетките като извършители на престъпления.