В разгара на четвъртата COVID вълна правителството налага нови мерки в опит да ограничи заразата. От четвъртък затварят училищата в общините, където 14-дневната заболеваемост надхвърля 750 на 100 хил. души.

Според картата, изготвена от наш екип по данни от Единния информационен портал, това са населени места в 16 области - София-град, София област, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Добрич, Варна, Пловдив, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Ако стойностите се запазят и утре, на онлайн обучение преминава и София-град, заяви в Тази сутрин здравният министър Стойчо Кацаров, а от СРЗИ заявиха за bTV, че ще се съобразят със заповедта му. Такъв е случаят и с общините Монтана и Перник.

Зелен сертификат за образователната система не се изисква.

Монтана е в тъмночервената зона от една седмица, тогава беше въведен ротационен принцип на обучение. Там болните са 911 на 100 хил. души население.

В Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски“ се обучават близо 500 деца, 7. и 12. клас са били присъствено, останалите ученици от 5., 6., 8., 9., 10., и 11. клас са се обучавали дистанционно.  

Директорът на училището Бойка Симеонова обясни, че са имали опит от миналата учебна година и бързо са преминали към ротационното обучение. Нямат проблем и с преминавате в изцяло онлайн режим на обучение.

Преподавателят Стефчо Наков заяви, че тяхното училище е с най-висок процент ваксинирани учители в областта. Над 50% от педагогическия персонал са със завършен цикъл на ваксинация.

„Надявам се това да е успокоение и за родителите, и за децата. Да имаме присъствено обучение, всеки учител предпочита да види детето срещу себе си и да му помогне очи в очи, а не през екрана“, допълни той.

Перник е една от най-засегнатите от заразата в страната. Там болните са 928 на 100 хил. население за последните 14 дни. 

В СУ „Петър Берон“ днес е последният присъствен ден. Родителите в миньорския град приемат решението и смятат, че няма друг изход от ситуацията, защото заболеваемостта в областта е много висока.

Учителите са на мнение, че ще се справят със ситуацията, защото имат опит с онлайн обучението. Според тях обаче е много важна подкрепата на родителите, за да има резултат.

Срокът за обучение от разстояние е до 5 ноември.

„Това е все едно един карантинен период, две седмици. Надявам се след това отново да бъдем в училище и да продължи присъственият учебен процес“, допълни директорът на училището Елеонора Владимирова.

По думите ѝ 50% от преподавателите в училището са ваксинирани. В момента имат 11 заразени с COVID-19 ученици и две паралелки са карантинирани. 13 ученици са пожелали да се обучават в онлайн форма. Според нея ваксината е личен избор и не бива да се задължават учителите да имат зелен сертификат.

Маските в клас са задължителни за учениците от 5. до 12. клас, независимо от заболеваемостта в областта. Детските градини няма да бъдат затваряни.