В полунощ в България влиза в сила зеленият сертификат. Документът, който показва дали сме ваксинирани срещу COVID-19, преболедували или с отрицателен тест, ще се ползва като вход за голяма част от дейностите на закрито. Новата мярка поднови опашките за ваксини.

Една от многото лутащи се в опит да получи зелен сертификат днес беше 65-годишната Норка Васева от Благоевград. На 11 септември търси помощ за влошеното си състояние в спешното.

„Направиха ми снимка и бърз тест, който беше положителен, вкараха ме в отделението“, разказа тя.

Снимка: bTV

Опитът ѝда изкара документ, като преболедувала, започва в лабораторията. Но от там я препращат към отделението, където е лежала.

„В лабораторията ми казаха, че нямам право, защото тестът ми е бърз, а не PCR тест“, добави тя.

Отива и в болничното отделение, от което е изписана на 21 септември и удря на камък.

„Ходене по мъките и така в крайна сметка дори и не попадаме в графата, в която трябва да се издадат сертификати с отрицателния тест“, допълни тя.

Днес здравните власти обещаха, че и установените болни с антигенен тест ще бъдат вкарани в системата и ще могат да си извадят сертификат.

„Това ще важи за всички, които са преболедували и заболяването е установено с антигенен тест преди декември 2021 година“, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Снимка: bTV

Хората със завършена ваксинация могат да извадят сертификат по няколко начина. Електронно - от компютър или друго мобилно устройство. На хартиен носител, издаден от личен лекар. Другата възможност е имунизационният пункт, където са ваксинирани. Преболедувалите ще се сдобият с документ онлайн или от личен лекар.

Издаването на сертификат не отнема много време, но все пак изисква такова, казват джипитата.

„Издаването на зелен документ отнема 10 минути и това ще бъде за сметка на другите болни пациенти, които чакат да се прегледат“, заяви д-р Хузан Наасан.

За проблем алармират и болници. Въвеждането на сертификата за персонала затрудни столичната МБАЛ „Княгиня Клементина“- една трета от работещите там не са ваксинирани.

„Сутринта на рапорта колегите декларираха, че са готови веднага да излязат в платен или неплатен отпуск заради тази принуда да дойдат на работа със зелен сертификат в момента сме в ситуация, че няма кой да лекува пациентите“, заяви изп. директор на болницата д-р Борил Петров.

Заради големия наплив да се сдобият електронно със зелен сертификат системата блокира още по обяд. Зеленият сертификат ще важи за заведения, кина, театри, молове, фитнеси и магазини над 300 квадрата.

Снимка: bTV

Няма да се изисква обаче за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеки, банки. Няма да се ползва и в училищата - нито за учителите, нито за децата. Достъпът до администрацията също ще става без зелен сертификат.

От ваксинационния пункт на "Св. Анна" отичат най-голям интерес към еднодозовия препарат на "Янсен" и към 19 ч. имаше десетки чакащи да се ваксинират.