В полунощ спира движението за пътници на третата линия на метрото. То ще се възстанови в понеделник, в 5 ч. сутринта. 

Причината – инсталирането на нов софтуер, който ще свърже вече готовите 8 станции с останалите 4 в "Овча Купел" и "Горна баня". 

От "Метрополитен" ЕАД уточниха за bTV, че в следващите 2 дни десетте влака ще се движат, но пътници няма да бъдат допускани. Ще бъде сменен софтуерът и поставен нов, който да свърже вече готовите станции с тези, които предстои да бъдат пуснати другата година. 

Софтуерът управлява както влаковете, така и всички неща по линиите – включително отварянето на врати и точното спиране. Той гарантира сигурността при движение на влаковете. 

При другите 2 линии влакът се управлява от машиниста, който има достъп до всички тези системи и функции.

Според столичната община, тестовете се правят дни преди Коледа, тъй като трафикът в града е значително облекчен и не би трябвало да има задръствания.

Ще бъде осигурен и заместващ автобус. Той ще бъде обозначен с М3, като ще следва маршрута на метрото и спирките му ще бъдат в непосредствена близост до мереостанциите. От общината допълниха, че при използването му важат превозните документи за подземния транспорт.

Въпреки че е осигурен алтернативен транспорт, пътниците са недоволни, че ще се наложи да сменят влака с автобус. Според някои от тях, така пътят им ще се удължи значително.

Пускането на последните 4 станции от третия  лъч се очаква да стане до 31 март 2021 г. А заради COVID пандемията, все повече намаляват пътниците в метрото. По данни на "Метрополитен" през февруари подземния транспорт е бил използван от над 300 000 души на ден. Към днешна дата, на ден в метро влизат едва около 80 000 души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!