340 хиляди на ден са били пътниците в началото на месец март – дни преди първия случай на коронавирус у нас и началото на карантината. Днес желаещите да използват подземния транспорт са едва 170 хиляди, според данни на „Метрополитен” ЕАД. 

Спрямо тяхната статистика през септември на ден с метро са пътували между 240 и 250 хиляди души. Октомври е отчетено увеличение – метро са използвали около 270 хиляди души на ден. Последните седмици обаче спад отново има – метро използват между 150 и 170 хиляди души или 44 % от обичайния пътникопоток.

60 хиляди от тях са ученици и студенти, които вече са в дистанционна форма на обучение.

От дружеството посочват, че от началото на пандемията това не е най-големият спад. При затварянето на държавата през април пътникопотокът е бил около 20%, обясни директорът инж. Стоян Братоев. Според него е напълно възможно при ново затягане на мерките това да се повтори.

Според редовно пътуващите с метро пък спадът е нормален и дори според тях така е по-безопасно, защото иначе е невъзможно спазването на дистанция.

Наша проверка показа, че дори в пиковите часове, когато обикновено хората стоят прави или дори чакат следващ влак, днес свободни места не липсват.

От дружеството обясниха, че към този момент не смятат да разреждат влаковете, но при продължително намаляване на пътникопотока не е изключено.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!