Новоизбраният президент на Мексико се оказва потомък на един от първите български банкери - Елиезер Калев. По следите на българските корени на Клаудия Шейнбаум в Пловдив тръгна кореспондентът ни Емил Кацаров.

Наскоро Светлозар Калев разбира, че е роднина на Клаудия Шейнбаум, която след победа в най-кървавите избори в Мексико стана първата жена президент на страната.

„Историята започва с личността на Елиезер Калев, който е един известен банкер и един известен бизнесмен. Елиезер Калев е един от спасителите на хора, които са арестувани след Априлското въстание“, обясни Светлозар Калев, родственик на Клаудия Шейнбаум, предс. на Еврейската общност в Пловдив.

Бабата на Клаудия, по баща с фамилията Калев, се омъжва в София – и приема името Пардо.

Снимка: bTV

„Регистърът за ражданията от 1906 до 1926 година. Засега не можем да открием по тази книга. Може да има и други начини, търсим ги“, обясни Калев.

Засега архивите не потвърждават, че бабата на Клаудия е родена в Пловдив, но родовата памет е категорична.

Снимка: bTV

„Тук са идвали нейни роднини, които са знаели, че в Пловдив имат роднини. И някъде през 68-ма година, според спомените на доцент Анави, който е най-сведущ по тези въпроси – тук са искали да видят Пловдив и там, където е родена Матилда, която е бабата на Клаудия“, казва още Калев.

„Семейството Пардо-Калев заминава за Париж. В Париж те пак бягат, защото Хитлер нахлува. И така попадат в Мексико“, обясни доц. Бенямин Анави, родственик на Клаудия Шейнбаум.

Преди 80 години еврейската община в Пловдив наброява 5000 души. Сега са по-малко от 300. Повечето се изселват в Израел.

„Всички са приятно изненадани, че все пак пловдивски представител, човек, който има пловдивски корени, ръководи една от най-големите държави в света“, заяви Светлозар Калев, родственик на Клаудия Шейнбаум.

С български корени е още една президентка на южноамериканска държава. Дилма Русев управляваше Бразилия между 2011 и 2016 година. Нейният баща Петър Русев е емигрант от Габрово.