Васил Божков e един от най-мистичните бизнесмени на прехода. През годините е участвал в десетки фирми - от фришоповете в началото на 90-те, през банки, хотели и спортни клубове до хазартни компании.

Днес пред дома на Васил Божков в София имаше сериозно присъствие на частни охранители.

Васил Божков е известен и с прякора Черепа. Казват, че го получил не само заради изразените си черти, а и заради острия си математически ум.

Определят го като "най-богатия българин" със състояние между 1 и 3 млрд. лева, като "най-печално известния гангстер" с дълбоки връзки в организираната престъпност и замесен в убийства, изнасилвания, пране на пари и рекет.

През 2007  година пред bTV казва, че има минимални интереси в хазартния бизнес и че се занимава със строителство.

13 години по-късно напуска България след обвинения в престъпления в хазартния сектор. Санкциониран е по глобалния закон „Магнитски“ за подкупване на държани служители. 

С интереси е в шаха, стрелбата и футбола и е колекционер на редки предмети.

„Първият милион - аз съм започнал бавно и постепенно. Кой ме познаваше 1989 година? 1990 - 1991 г. почнах с малък бизнес, купувах продавах. Създадох обменни бюра, вече ги няма. Създадох бинго зали, вече ги няма. Участвах в хазарта вече не участвам“, каза през 2007 г. Божков.

Снимка: bTV

Въпреки това изказване - 11 години по-късно създава компанията "Национална лотария". Тя е и в основата на събитията от 2020 г. Тогава Васил Божков бяга в Дубай. По това време главен прокурор вече е Иван Гешев, а Специализираната прокуратура започва разследване срещу Божков за изнудване, свързано с хазартния му бизнес.

Снимка: bTV

Изготвена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е същият е напуснал страната, обясни главният прокурор тогава.

А Васил Божков обяви:

„Няма за къде да бягам, за какво да бягам? Ще бягам като съм виновен. Като не съм виновен, идвам и се защитавам“.

Снимка: bTV

Васил Божков е обвинен по така нареченото "хазартно дело" - като глава на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

Комисията по хазарта се разследва защо хазартният бизнес на Божков е плащал по-малко данъци и такси. Хазната е ощетена с 500 милиона лева.

Снимка: bTV

Така последните три години Божков прекарва в Дубай, а защитната му теза - че е пострадал и през годините бил рекетиран да дава 20 процента от печалбата си на бившия финансов министър Владислав Горанов и премиера тогава Бойко Борисов, участие вземала и Севделина Арнаудова - PR на ГЕРБ.

Божков твърди, че е дал 60 милиона за три години, свързани с поправка в Закона за хазарта и таксите, дължими на държавата.

„Никога по никакъв начин лев, евро, долар, стотинка не ми е носил Горанов. Ако ми е носил - аз се заклевам във внуците си“, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Снимка: bTV

Няколко дни по-късно МВР, ръководено от Бойко Рашков, назначен от тогавашния премиер Кирил Петков, арестува Борисов, Горанов и Арнаудова. По-късно съдът обяви арестите за незаконни.

Снимка: bTV

От Дубай Божков прехвърля собствеността на футболен клуб Левски на Бойко Борисов. Актът е определен от тогавашното правителство на ГЕРБ като несериозен. След това като решение на кризата Наско Сираков придоби мажоритарния пакет акции в клуба.

Пак от арабската държава той създава партия Българско лято, която на изборите за парламент през 2021 г. получава 50 000 гласа.

Иначе Божков е известен и с колекцията си от артефакти, редки антични предмети и произведения на изкуството. Създава „Фондация Тракия“. Колекцията му е иззета от разследването.