Депутатите гласуваха да дават заплатите си на здравното министерство за борба с коронавируса. Предложението, внесено от ГЕРБ и прието от останалите парламентарни групи, ще бъде в сила по време на извънредното положение.

Мярката важи за министрите и техните политически кабинети, както и шефове на държавни и изпълнителни агенции.

„За да формулирам по-ясно внесеното от нас предложение за редакционни поправки, след като се направят всички удръжки за данъци и осигуровки, възнагражденията ни ще бъдат превеждани по сметка на Министерство на здравеопазването след направена компенсирана промяна по бюджети. Това означава следното - че ние за времето на извънредното положение, както и членовете на Министерски съвет и техните политически кабинети, както и ръководителите на държавните агенции няма да получават възнаграждения", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Предложената от ГЕРБ мярка бе подкрепена от „Воля“, ДПС, НФСБ и ВМРО.

„Карате ме да се чувствам горд, че съм част от това Народно събрание. Ние от ПГ на „Воля“ с радост ще подкрепим това предложение, което показва една искрена и пълна съпричастност към проблемите на българския народ и българския бизнес. Надявам се, че това нещо ще срещне подкрепата на цялото Народно събрание. Ако това наистина е факт, ние ще оттеглим нашето предложение за работа на минимална работна заплата“, заяви лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

„Изключително сме удовлетворени, че колегите от ГЕРБ подкрепиха и обогатиха предложението, което ние направихме преди няколко часа в тази пленарна зала народните представители да работят в мерките на извънредното положение, без да получават своето трудово възнаграждение. Горд съм, че съм част от това Народно събрание. Ние оттегляме нашето предложение и ще подкрепим редакционната поправка, предложена от г-н Ципов“, заяви Борис Ячев от НФСБ.

„Изключително съм доволен и щастлив от тези предложения, които с в унисон с тежката ситуация, в която се намираме. Моят апел е към президента на държавата да подкрепи това предложение и самият той, заедно с вицепрезидента и екипа му, да се присъединят в тази ситуация към нас и да си дарят заплатите през следващите месеци, докато трае тази криза. Времето е чумаво и трябва да бъдем заедно. Кой, ако не президентът, трябва да покаже тази мъжественост, зрялост и отговорност“, каза Валентин Касабов от НФСБ.

„Ние от ВМРО също ще подкрепим редакционната поправка, предложена от г-н Ципов. Оттегляме нашето предложение, защото това, което предложи той, е в духа именно на това, което се очаква от нас като отговорни хора“, заяви от парламентарната трибуна Юлиан Ангелов от ВМРО.