Остри дебати в парламента. Депутатите се събраха на извънредно заседание. 10-и час те спорят по мерките, свързани с извънредното положение, с колко да си намалят заплатите, актуализацията на бюджета и новия заем от до 10 милиарда лева.

Най-сериозен дебат породи мярката „60/40“ за бизнеса, както и обезпечаването на самонаетите хора и най-уязвимите групи в обществото.

ГЕРБ предвиждат милиард и половина лева към фонд „Безработица“ за обезщетение на безработни и за плащане по мярката „60/40“.

„Два вида плащания. Едните са на всички хора, които са съкратени и са на борсата и ще получат за следващите 4, 6, 8, 12 месеца, в зависимост от техния трудов стаж, 60% от своето трудово възнаграждение, както и за осигуряване на системата на програмата „60/40“, обясни Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси.

Управляващите предлагат за самонаетите и за хората в неплатен отпуск безлихвен кредит от 1500 лева за срок от 10 години. Фирмите ще ползват кредити за срок от 3 до 5 години. Опозицията реагира остро.

„Ние не просто не подкрепяме политиката, която предлагате през актуализацията на бюджета. Ние предлагаме алтернативен план“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Левицата предложи минимална заплата от 725 лева месечно с осигуровките за 420 000 души в неплатен отпуск или неосигурени, както и 30 млн. лева за селското стопанство.

Също така отпадане на тротоарно право и такса „Смет“ за бизнеса, който е затворен заради карантината. Финансовият министър обаче обяви, че не може оскъдният бюджет да се раздава с лека ръка.

„Днес подкрепям тезата, че сме в началото на непредвидима по мащаби и продължителност криза. Можем ли с аргументите, че някои хора са загубили доходи, без да са участвали в осигурителната система, много бързо и без преценка на имущественото им състояние да разхвърляме едни пари“, каза финансовият министър Владислав Горанов.

От „Воля“ и БСП отново поставиха въпроса за отлагане на модернизацията на армията. Патриотите категорично се противопоставиха - проектите били с разсрочено плащане за 12 години напред.

Депутатите разпалено спориха и с колко да си намалят заплатите. От ГЕРБ поискаха замразяване на нивото от декември 2019 г. ДПС подкрепиха. От ВМРО пък настояха депутатските заплати да се индексират подобно на пенсиите. Колегите им от „Обединени патриоти“ дори предложиха да се работи без пари.

Предложено беше и партийните субсидии да бъдат спрени за периода на извънредното положение.

Всички тези предложения предстои да бъдат гласувани в края на днешния пленарен ден.