От 1 юни 2013 година нощният риболов за любители ще бъде разрешен. За това се договориха днес в Русе изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури и представители на риболовни клубове от цялата страна.

Общо шест водоема във вътрешността на страната ще бъдат разрешени за нощен риболов. Три от тях ще бъдат в Северна България и три в Южна, както и в седем града по река Дунав - Силистра, Русе, Свищов, Никопол, Лом, Видин и Оряхово.

Ловенето на риба през нощта обаче няма да важи през цялата година.

„За водоемите във вътрешността на страната, които ще бъдат определени, ще бъде от 1 юни до 1 ноември . За река Дунав ще е от 1 юни до 1 декември,” обясни изп. директор на ИАРА Драгомир Господинов. „Те ще бъдат съобразени с това, къде има най-много набези на бракониери, тъй като това е и основната превантивна дейност, която ще очакваме.”

Самите любители също се оплакват от бракониерите. Те дори са направили патрули, които да обикалят заедно с инспекторите на ИАРА.

Промените ще бъдат въведени експериментално само за една година. Затова риболовците призовават колегите си да бъдат разумни.

„Моля ви, колеги, спазвайте законите - вземайте до 3 кг риба, един екземпляр, който е трофеен по-голям, ловете с необходимия брой въдици, не прекалявайте с нищо, за да може и другите години да ловим през нощта,” призова Родан Цанев от Русе.

Очаква се министърът на земеделието Мирослав Найденов да подпише заповедта за разрешаване на нощния риболов до два месеца.