Контролно-пропускателни пунктове на големите пазари в София от днес. По-строгите мерки за безопасност влязоха в сила. Това се налага, тъй като през последните дни потокът от хора се увеличи драстично.

На най-големия пазар в София – Женския, вече пред сергиите има по максимум 1-2 души. Причината – входът е само един и има контролен пункт. Пред него са разчертани местата, на които трябва да изчакват желаещите да пазаруват.

Снимка: Виктория Готева

Клиентите трябва да изчакват на метър разстояние един от друг, за да влязат и пазаруват. Образуваха се опашки от клиенти през деня. Някои хора приемат новите правила спокойно, но други са  недоволни.

Снимка: Виктория Готева

Заради новите правила търговците се надигнаха. 

„Аз съм с 10 лева оборот. Как мога да оцелея?“, пита недоволен търговец на пазара. Според друг наемите са доста високи.  

„Те за първи ден виждат тези мерки, очевидно е, че са недоволни от намаления поток на граждани в кратко време, но по-добре да имат някакви обороти, отколкото да нямат никакви и пазарът да не работи“, коментира пред bTV директорът на пазари „Възраждане“ Драгомир Димитров.

Снимка: Виктория Готева

„Около 40%, до 50% от търговците са производители, които цяла година са работили и затварянето на този пазар би ги лишило от възможността да продадат стоката си“, посочват още от ръководството на пазара.

Целта е на пазара да се поддържа поток от 80 души.

На изхода има място, където всеки след като е пазарувал, може да се дезинфекцира.

Разпоредбите за безопасност важат и за пазарите в останалите градове.