Ученици с жест към свои връстници. Петокласници на столичното 23-то средно училище "Фредерик Жолио-Кюри" подкрепиха инициативата "Децата на героите в бяло". 

Снимка: bTV

Ученици от всички пети класове заделят от личните си спестявания в помощ на децата, загубили родителите си в битката с вируса.

Снимка: bTV

„Идеята ни беше, че като сме деца - ние не можем да помогнем с много, но искахме да сме съпричастни някак си в тази ситуация“, каза Явор Борисов 5 г.

„Въпреки че сме малки, може да изглеждаме малки на ръст, но с големи сърца“, каза Виктор Симеонов 5 в.

Снимка: bTV

Преподавателят им по български език Тодорка Гайдова предава символичната сума на генерал Мутафчийски.

„С тяхната доброта, съпричастност постигнаха и показаха, че наистина децата могат и децата са много добри“, обясни Тодорка Гайдарова, учител в 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“.

Началникът на ВМА се трогва от жеста на децата.

Снимка: bTV

„Благодаря им от сърце. Този жест е поредното доказателство, че отглеждаме чудесни деца и че те са изключително зрели, независимо от това на каква възраст са“, написа ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

Снимка: bTV

Събраната сума ще бъде преведена на инициативата "Децата на героите в бяло" на Българския лекарски съюз. В битката на първа линия с COVID-19 досега поне 12 деца, на възраст между 5 и 16 години, губят своя родител.

„Те трябва да разберат, че доброто се възнаграждава. Когато правиш добро – получаваш добро. Смятаме и ние да се реваншираме по някакъв начин. Засега го запазваме в тайна, за да зарадваме тези дечица“, казва д-р Стоян Борисов, главен секретар на Български лекарски съюз.

Досега в дарителската сметка са събрани над 18 000 лв.