От БСП обявиха, че утре няма да се регистрират при гласуването на предложението на управляващите за трите бюджета – на държавата, на Здравната каса и на общественото осигуряване.

Бюджетът на ГЕРБ е предизборен, а целта е да оцелее правителството, обявиха социалистите. Затова утре ще бойкотират управляващите.

Решението си от опозицията потвърдиха днес по време на дискусия, в която представиха алтернативна концепция за бюджета за 2019 година.

Лидерът на Столетницата Корнелия Нинова заяви, че ако управляващите все пак съберат кворум, депутатите от БСП ще влязат в зала и ще са част от дебатите.

Днес опозицията отново поиска оставката на правителството, този път заради скандала с Агенцията за българите в чужбина.

„Няма да се регистрираме. Кворумът е задължение на мнозинството – по думите на самия премиер Борисов. Ако те си го осигурят, ще участваме в дебатите с нашите алтернативни предложения. Но няма нашите гласове да гарантират политика, която ние отричаме. Затова смятаме, че цялото правителство трябва да си ходи”’, заяви Нинова.

Снимка: btvnovinite.bg

Алтернативният бюджет включва и някои радикални мерки. Например – ДДС върху хляба да падне на 5 процента, а при второ дете осигуряващите се семейства да получават 6400 лева еднократна помощ.

Корнелия Нинова нарече бюджета – „демографски”.

„Когато си в опозиция е много лесно да правиш такива предложения, но когато си на власт трябва да имаш конкретни механизми, инструменти и кураж за да правиш такава политика”, заяви Любен Томев, главен икономист в КНСБ.

Работодателите изтъкнаха и плюсове, и минуси на алтернативния бюджет на БСП.

„Ние също смятаме, че много разхитително се увеличават разходите за администрация. Имаме различия по данъчната политика”, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Засега от ГЕРБ не коментират заканите за бойкот на бюджета. Утре той ще се гледа от депутатите на извънредно заседание на парламента.