Да се слагат наименования на оперативни разработки е отвратителен подход и от 15 март 2015 година тази практика ще бъде изцяло коригирана. Това обяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция по случай първите 100 дни на правителството.

Министърът разкритикува тази практика, която определи като останала от тоталитарното време.

Веселин Вучков, който беше заместник на Цветан Цветанов по времето на някои от знаковите „кръстени” акции, сега посочи, че оперативните работници хабят енергия да измислят наименования, вместо да се борят реално с престъпността.

„Такива наименования повече няма да има, ще има само номера”, обеща той.

Министър Вучков заяви, че е утвърдил план за обучение на целия оперативен състав на МВР, който работи със специални разузнавателни средства. Обучението ще трае шест месеца и ще започне и завърши с анонимни тестове за проверка на знанията на служителите.

Общо 1430 служители на МВР пък се обучават за събиране на доказателства, каза Веселин Вучков. В проекта е включено и езиково обучение.

„Червеи” и не само

Вучков заяви, че в дирекция "Сигурност" продължава проверката по т.нар. операция "Червеи". По думите му трима души от дирекцията са свързани с разработката - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС.

Той заяви, че няма нищо против цялото оперативно дело да се разсекрети, като се спазят законовите процедури. „Какво се е случило със събраната информация и дали има изтичане трябва да отговори разследването”, каза Вучков.

Министърът каза, че всеки гражданин, който има опасения или подозрения, че спрямо него са прилагани СРС-та, може да ги отнесе към изградените институции за контрол - независимото Бюро за контрол на СРС-тата и парламентарната комисия.

Тези му думи дойдоха в отговор на изказване на служебния премиер Георги Близнашки, според когото следене на протестиращи срещу кабинета „Орешарски” е имало.

Вучков обеща пълно съдействие на бюрото и на прокуратурата, като подчерта, че в МВР не се експлоатиран СРС, а това се случва в Държавната агенция "Технически операции" и в ДАНС.

  • Съдът разсекрети делото "Червеи"
  • Фалстарт на делото „Червеи”
  • Делото срещу Владимира Янева започва на 29 септември
  • Отводи по делото срещу съдия Янева
  • Петя Крънчева е избрана за съдия по делото „Червеи” срещу Владимира Янева
  • Владимира Янева вече е обвиняема по аферата "Червеи"
  • Христо Иванов внесе ново предложение за дисциплинарно производство срещу Янева
  • Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов е обвинен за "Червеи"
  • Дисциплинарката срещу Янева е под въпрос
  • Готви се първо обвинение за "Червеи"